01 märts 2017

Must Pahandus / Bad Black (2016)

Ühe filmisõbra südant ei soojenda miski rohkem kui ehe kirg. Kujundlikus võtmes mõtlen. Ma ei kavatse siin mingeid varjundeid kiitma hakata. Ning kui on stuudio, kes meisterdab filmis kasutamiseks relvi muruniiduki juppidest, siis palju ehedamaks kirg kinotegemise vastu minna ei saa.

Uganda stuudio Wakaliwood ei tohiks vast täiesti tundmatu nimi olla. Võib aga oletada, et „Bad Black“ (2016), mis kevadises Haapsalus näitamiseks HÕFFi kavva on valitud, saab olema Uganda filmi esmaesitluseks maarjamaa kinolevis (võimalus mõnel pöffihundil oma teadmistega särada ja antud väide ümber lükata).

Mõningaste seebiooperlike sugemetega stsenaarium (stsenarist Nabwana I.G.G), mille loogilisuse ja järjepidevuse osas võib pretensioone tekkida. Dialoog, mille kohmakus on kohati võrreldav Eesti enda filmitööstuse parimate hetkedega. Juba eelnevalt viidatud käsitöömeistrite poolt kättesaadavatest materjalidest valminud rekvisiidid, mida täiendavad 1994. aasta videomängudest tuttavad eriefektid (montaaž Nabwana I.G.G). Kuri inimene võiks öelda, et tegemist on filmilaadse tootega, mille tegijad on võib-olla kunagi eemalt ühte päris filmi vaatama sattunud.


Lavastaja Nabwana I.G.G on aga tasemel. Tegemist on ikkagi actionfilmiga ja ühe puhtatõulise madinafilmi puhul see eelnevalt viidatud mudru ei olegi oluline. Relvad tärisevad, mehed ronivad katuste peale ja hüppavad sealt alla, valgest mehest kasvatatakse peksuga commando. Jean-Claude van Damme on kõige kõrgem tiitel, mis kohalik gängsta endale võtta saab. Hollywoodi mehed ei suudaks sellist filmi väljagi mõelda.

Väidetavalt olla sealmail kombeks filme vaadata muide sedaviisi, et saalis istub ka VJ, kes filmile omapoolse live-kommentaariga vürtsi lisab. Ugandalased ei ole õnneks kadedad olnud ja filmi selle lisakommentaariga varustanud. Eriti toredad hetked on need, kus kommentaator ise ka mõne sutikese jaburama koha peal sellele tähelepanu juhib, ehk siis enesekriitika/iroonia on meestel õige koha peal olemas.

Toores ja hoogne möll, mida vaadates naeratamist ei suuda lõpetada. Huvilistele allpool väike sissejuhatus Wakaliwoodi imepärasesse maailma.


(kui keegi selle vaatamisest inspiratsiooni sai, siis ma umbes tean, kus kohast lehma verd võib küsima minna)

0 comments: